Referenciák

KÖZMŰGEODÉZIA

A Pécsi Geodéziai és Térképészeti Kft. különböző közmű nyilvántartással kapcsolatos munkákban vesz részt. A nyilvántartás a települések és közműszolgáltatók információ szolgáltatási tevékenységének fejlesztéséhez járul hozzá. Ezek a térképek naprakész információt tartalmaznak, melyeket különböző intézmények és közműszolgáltatók számára közzé lehet tenni. A közműnyilvántartással kapcsolatos feladatoknál fontos az időközi változások folyamatos frissítése az érintett állományokban. Cégünk legfontosabb partnerei között szerepelnek a nagy közmű szolgáltatók, úgy mint az E.ON Zrt., ELMŰ Nyrt., PÉTÁV Kft. és a MOL Nyrt. Ehhez kapcsolódó feladataink az adatgyűjtések, az analóg és digitális térképi adatok átalakítása vektoros formátumba, a térképi hálózati adatok összeegyeztetése a műszaki nyilvántartás adatbázisával, fogyasztói csatlakozások bemérése. Szennyvízhálózat beruházásokhoz kapcsolódó geodéziai feladatokat láttunk el Nagybajom és Simontornya települések területén. Itt alappont létesítéseken, kitűzéseken, beméréseken, szakági helyszínrajz készítéseken és D-terv készítéseken munkálkodtunk. 

MÉRNÖKGEODÉZIA

A Pécsi Geodézia Kft. mérnökgeodéziai munkái sokrétűek. A királyegyházai cementgyár projektkísérő munkáiban jelentős szerepet vállalt. A munkálatok során cölöpalapozáshoz szükséges geodéziai bemérések, a létesítmények időközönkénti mozgásvizsgálata történt. Ez a beruházás zöld mezős beruházásnak minősül, azaz egy teljesen új beruházás, mely új infrastruktúra és új létesítmények kiépítésével jár. 

 

Jelentős beruházásként a váci forgókemence bemérésénél és a dorogi hulladékégető kemence rekonstrukciójánál is részt vett cégünk. Itt az égetőkemence bemérése volt dolgozóink feladata. A cég ezen kívül több cölöpalap bemérést végzett, mint például az M6-M60 autópálya cölöpözött műtárgyainak bemérését, továbbá az M7 autópálya hídépítésekhez kapcsolódó geodéziai munkáit végezte. Cégünk végezte kórházak geodéziai munkálatait is (kaposvári kórház és a pécsi 400 ágyas klinika).

 

PÉCSI FOTOVOLTAIKUS NAPERŐMŰ GEODÉZIAI FELMÉRÉSE

A napelemparkok rohamos terjedésével környékünkön is megjelentek az ilyen típusú nagy beruházások. A pécsi Naperőmű Közép-Európa jelenleg egyik legnagyobb naperőműve, mely 10 MW teljesítménnyel üzemel majd. A fotovoltaikus napelemek sajátossága, hogy a napenergiát közvetlenül elektromos árammá alakítják át, így a területen az elektromos kábelek elhelyezéséhez, a napelemek helyének pontos meghatározásához mind terepi, mind térképészeti munkaigény felmerült, melyet cégünk végzett.

 

ILLESZTŐ- ÉS ELLENŐRZŐ PONTMÉRÉSEK

Töb cég megrendelése vonatkozott különböző pontmérési munkálatokra. Az Eurosense Kft. megbízásából a "Regionális Vígügyi, Geoinformatikai és Monitoring központ létrehozása" elnevezésű projekthez kapcsolódóan fotogrammetriai illesztő- és ellenőrzőpont, valamint illesztőpont mezők meghatározását végeztük GPS technológia alkalmazásával Magyarország kijelölt folyói és csatornái területén. Ezen túlmenően részt vettünk a 2015. évi országos ortofotó állami átvételhez történő ellenőrző pontmérésekben a Geoservice Kft. megbízásából.

ALAPPONT PÓTLÁSOK

Vízszintes és magassági alappont pótlásokat, alappont-hálózat létesítését, állandósítását, áthelyezését cégünk számos cég felkérésére végzi, mint például a MÁV Ingatlankezelő Zrt., Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft., SztárIn Kft. és a Colas Út Zrt.

TOPOGRÁFIA

A Paksi Atomerőmű és 10 kilométeres sugarú kör területére eső M 1:10 000 méretarányú topográfiai térkép felújítását végeztük az elmúlt évben a Geodézia Kft. megbízásából.

PAKS I.

Az 1980-as években cégünk az épülő III.-IV. reaktor építési munkáiban vett részt. Az üzemeltetésben az akkori FTV vállalat geodéziai részlege dolgozott. A Paksi Atomerőműben a feladatköreink közé tartozott az alappont hálózat létrehozása vízszintes és magassági értelemben mind az építési területen, mind a reaktor épületében. Az építési területen mozgásvizsgálati hálózat létrehozása az építés és az üzemelés közbeni elmozdulások mérésére. Az alapoktól a tetőszerkezetig az építéshez szükséges geodéziai kitűzési és ellenőrző bemérési munkákat cégünk végezte magassági és vízszintes értelemben egyaránt. Az alapon, mennyezeten lévő elemekről, a falakon elhelyezett betét elemekről és a fal átvezetésekről vízszintes és magassági értelmű megvalósulási méréseket végeztünk. A felmérés alapjául a helyiségbe kitűzött építési főirányok és az erőmű magassága szolgált. A bemért adatokat tervrajzokon ábrázoltuk. Az épületen kívül klasszikus megvalósulási felméréseket készítetünk az erőmű területén (út, épület, közművek). A telephelyről megvalósulási térkép készült. Az épülő csőrendszerek, különböző közművek, darupályák, átrakógépek, atomreaktor szereléséhez szükséges kitűzéseket és megvalósulási felméréseket készítettünk. A beindult III.-IV. reaktor területén cégünk szekszárdi osztálya dolgozott.